hippofysen-grön-slogan
  • Produkter

FODER

Hästen är, som alla vet, en gräsätare. Forskning visar att hästar, i fritt tillstånd, har ätuppehåll om maximalt 3 timmar, fördelat på ett dygn. För att hästens matsmältningssystem ska fungera, behöver hästen alltså äta i princip hela tiden. Optimalt är alltså fri tillgång av lämpligt grovfoder, alternativt många utfodringar om dagen. Att enbart utfodra morgon och kväll skapar en obalans i systemet, då det går många timmar utan att det passerar mat genom tarmarna. En häst som får för lite mat bildar snabbt ovanor ex. krubbitning och vävning. Magsår är ofta en följd av felaktig utfodring. Kolik är, som alla känner till, ett livsfarligt tillstånd och en vanlig åkomma hos hästar som ex. inte får rätt mat.

Grovfoder är alltid basen och vid behov tillför man lämpligt kompletteringsfoder. Att ta en analys på sitt hö är bra, då kan man snart räkna ut vilket näringsbehov just "min" häst har och hur jag lämpligast utfodrar hästen. Att räkna foderstat är ekonomiskt för dig och hälsosamt för hästen. En korrekt foderstat är nödvändig för att hästen ska orka prestera och vara tillfredsställd för övrigt. Utfodrar man inte hästen korrekt, påverkas också matsmältningssystemet med olika följder/sjukdomar. Speciellt viktigt med en uträknad foderstat är det hos växande unghästar och dräktiga eller digivande ston.

 

När man förstår hästens fodersmältningsystem, är det inte så svårt att veta hur man ska utfodra den på bästa sätt.

Några tips

  • Hästen ska alltid ha tillgång till friskt vatten
  • Utfodra alltid med grovfoder innan kraftfoder
  • Analysera grovfodret och beräkna foderstat
  • Se till att alltid utfodra med ett hygieniskt bra hö.
  • Överutfodra inte dvs. ge inte mer kraftfoder än nödvändigt

  

Vill du veta mer om hästens matsmältningssystem?
Boka en föreläsning. Välkommen med din förfrågan.

 

 

 

Primero Equine TOTAL

 

Det funktionella fodret!

Spannmålsfritt, med minimalt med stärkelse och inget tillsatt socker.

 

HorseAmino - Näringskur för hästen

Aminosyrorna bygger upp proteinet i hästens kropp och är viktiga för muskler, hormoner, enzymer, etc. För att hästen ska kunna tillgodogöra sig alla aminosyror den får i sig, måste det finnas en minsta nivå av varje aminosyra. En saknad aminosyra är en saknad byggsten. Blir det brist på en aminosyra, kommer överskottet av de andra att utsöndras utan att tas upp.

 

HorseAmino innehåller alla aminosyror, det bästa för din häst. 

 

Använd HorseAmino som en näringskur för att hjälpa till att bygga upp en bra grund.