hippofysen-grön-slogan
  • Tjänster

HÄSTFYSIOTERAPI - FÖR HÄSTENS VÄLBEFINNANDE

Jag använder mig av mjuka och effektiva metoder som är omtyckta av både hästar och hästägare i friskvårdsarbetet. Kombinationen av de olika metoderna släpper blockeringar och skapar ett flöde i kroppen som ger en mer balanserad, harmonisk och hållbar häst.

Vid mitt besök ställer jag många frågor, detta för att kunna få en så klar bild som möjligt över hästen. Mitt tankesätt kring arbetet med hästar är holistiskt, vilket innebär att jag ser till hela individen för att kunna hjälpa den på bästa sätt. 

Jag är inte främmande för samarbete med veterinärer, hovslagare osv. Med ett starkt och bra team runt sig kommer du som ryttare/kusk lättare närmare dina mål.

Med hjälp av bla. massage, SBR-Technique (Soft Balance Release Technique), mjuk stretching och Photizo LED-ljusterapi försvinner spänningarna och hästen blir mjukare i musklerna, gladare och orkar också mer. Genom att regelbundet underhålla hästens med rätt träning, en korrekt utfodring och uppmjukande behandlingar, kan man hålla veterinären borta från stallet. Skulle olyckan vara framme så kan man hjälpa konvalescenthästen/rehabiliteringshästen till ett snabbare tillfrisknande. 

I strävan efter balans hos hästen behöver man ofta stärka upp inifrån. När hästens matsmältningssystem är i balans, mår också resten av kroppen bra. Är matsmältningssystemet i obalans på grund av tex. candida, mögel, stress, magsår etc. tar hela kroppen skada. Med hjälp av foder, tillskott, olika behandlingsformer, erfarenhet och bred kunskap kan vi hjälpa till att balansera upp din häst.
För att läka utsidan måste insidan må bra!

Därför är jag även återförsäljare av bl.a.

TOTAL -  Spannmålsfritt, funktionellt foder
HorseAmino - Aminosyror i väl sammansatt form,
AME produkter - naturliga tillskott och mineraler för bättre upptagningsförmåga.
Verm-X -  Örter för att stärka hästens mage och tarm. 


Under "Produkter" i menyn hittar du mer information. 

TEcken på olika problem

* Nervös, stressad, rastlös
* Svårt med galoppen / korsgalopp
* Svårt med vissa rörelser i ridningen
* Stel i ena varvet men förböjer sig i det andra
* Backar undan när du kommer med sadeln
* Magen är i obalans ex. hårda träckbollar eller lös i magen
* Dåligt humör, sur, tvär, arg
* Försämrade bogrörelser

 

* Ojämnt steg
* Vill ej hoppa längre
* "Tappar" bakbenen / släpande bakben
* Motvillig att hoppa
* Håller huvudet snett eller slänger med det
* Bockar ofta och mycket
* Spårar ej korrekt
* Försämrad tävlingsprestation
* Arg vid sadling / åtstramning av sadelgjorden

Dessa är några tecken som kan tyda på muskelspänningar och som kan avhjälpas med hjälp av t ex massage och stretching av rätt muskelgrupper. Kombinationen med LED-ljusterapi och massage har visat sig vara oerhört effektiv och ger snabbt resultat. 

sadelkontroll

Jag hjälper dig att kontrollera om din sadel fortfarande ligger väl på hästsens rygg, eller om det är läge att göra en förändring. Till min hjälp använder jag mig av Impression Pad, en lerpad som visar hur pass bra sadeln ligger an mot hästens rygg. 

Mer om sadelkontroll

Massage & Stretching

När man masserar, produceras det kroppsegna ämnet endorfin. Endorfinet är smärtstillande och får spända och ömma muskler att slappna av. 

 

Massage verkar smärtstillande

- Får stela muskler att mjukas upp

- Förebygger skador

- Lugnande
- m.m

  

 

Läs mer om massage & stretching...


 

Hippofysen jobbar med EquiCurrent, en microströmsutrustning som är behjälplig vid många olika skador och problem.

 

Strömmarna känns inte och orsakar ingen smärta eller obehag och är alltså inte att jämföra med TENS och liknande apparater. Strömmarna jobbar nere på cellnivå och påskyndar kroppens läkning då cellens ämnesomsättning, proteinsyntesen och cirkulationen av blod och lymfa stimuleras. Microströmmar är också ett väldigt bra alternativ när det är svårt att komma åt vissa underliggande muskler med händerna. I USA används microströmmar flitigt av veterinärer.

 
 

Mer om microströmmar...