hippofysen-grön-slogan

OBEROENDE SADELUTPROVNING

Sadeln är det viktigaste hjälpmedlet vi har när det gäller hästar och ridning. Därför är det så viktigt att den också passar. Det är lika viktigt att sadeln passare både häst och ryttare för att inte skapa obehag. Jämför med att gå omkring i ett par för stora/för små skor. Inte så behagligt och det är även skadligt i längden. En sadel som inte passar kan göra väldigt stor skada på kort tid och därför är det viktigt att kontrollera sadeln med jämna mellanrum för att se om något förändrat sig. Sadeln kanske behöver stoppas om? Hästen har kanske musklat på sig mer? Hästens ryggmuskulatur förändras under hela livet och ofta flera gånger per år beroende på årstid, aktivitet etc. En sadel bör kontrolleras minst en gång per år för att säkerställa att den fortfarande ligger bra. 
 

Tveka inte, boka en kontroll av din sadel idag!

 

 

Hur går en sadelutprovning till?
 

Jag kommer ut till ditt stall och går igenom din häst genom att se och känna på den. Vi går också igenom din utrustning som du rider i idag. Efter det ritar jag mallar efter hästens rygg. Dessa mallar är sedan till hjälp för dig när du ska leta efter en ny sadel. 

När du sedan hittat den/de sadlar du tror kan passa, kommer jag ut igen och du provrider  sadlarna med hjälp av min Impression Pad. Hästens rygg förändrar sig hela tiden och efter 6 månader gör vi en uppföljning för att se efter så att sadeln fortfarande ligger bra. Du bokar själv en ny tid. 
 

 

Vill du kontrollera din befintliga sadel?
 

Ibland är det kanske inte aktuellt med en fullständig sadelutprovning. Vill du enbart kontrollera hur din sadel ligger, går även det bra. Jag gör då ett besök där du får rida i din sadel med Impression Paden och vi ser då om det är aktuellt med ett sadelbyte eller om du med gott samvete kan fortsätta rida din häst i den nuvarande.

Observera att inga padar/ullunderlägg kan kompensera en dåligt anpassad sadel!

 

 

Jag säljer inga sadlar och är därför helt märkesoberoende i jakten på en bra sadel!
 

 

 

För större arrangemang, med många sadlar/hästar.
Kontakta mig för prisuppgift

Nenne & Herkules, Western
Mikaela Linnér & Peach Passion, Distans
Det är viktigt att sadeln passar hästen lika bra som den passar ryttaren och vice versa

Checklista för sadeln:


* Sadeln får aldrig trycka på manken! Ca 3 fingrar ska få plats mellan sadeln och manken, även på sidorna runt manken.

* Kanalen måste vara tillräckligt vid och får inte trycka på tornutskotten. När hästen svänger, böjer sig ryggen men sadeln är fortfarande rak!

* Sadeln ska ha en jämn kontakt mot hästens rygg. Lägg en hand ovanpå sadeln och känn under sadeln med den andra. Det ska vara lika mycket tryck hela vägen.

* Vidden måste vara tillräckligt så att hästen kan röra sig. Om vidden är för liten åker sadeln ofta bakåt, då bogarna trycker den bak i varje steg.

*Vinkeln på koppjärnet måste ha samma vinkel som bogbladets topp. Bogbladets brosk kan annars nötas sönder om vinkeln är felaktig. En vuxen häst har ofta en mindre och brantare vinkel än en unghäst som ofta har en ganska så vid vinkel.

* När sadeln ligger på hästens rygg, ska den djupaste delen vara paralell med golvet. Sadelns djupaste del ska ligga på den djupaste delen på hästens rygg.

* Sadeln ska ligga rakt på hästen och inte glida snett åt något håll när man ser den bakifrån.

* Stropparna ska hänga rakt ner i hästens sadelgjordsläge.

* Sadeln ska ligga bakom bogbladet och framför sista revbenet. Den får absolut inte trycka bakom det! Ett tydligt tecken på om sadeln ligger för långt bak är att hästen sparkar mycket under ridning.