top of page

Hur vet jag att sadeln passar min häst?


Passar verkligen sadeln och hur vet jag att den inte gör skada för min häst?

Det är en fråga som många borde ställa sig, åtminstone 1 gång om året, gärna var 6:e månad.


Jag hör ofta argumentet "Men denna sadeln har hästen haft sedan vi köpte den, så den passar" eller "Vi har haft en som kontrollerat sadeln för ca 5 år sedan". Hästens rygg är i ständig förändring. En sadel som låg bra när hästen var 3 år kommer inte ligga likadant när hästen är 4-5 år. Ryggen förändras med träning och naturligt med åldern och du kommer att behöva byta ut din sadel åtminstone 1-2 gånger under hästens livstid (med vissa undantag).


Nedan följer 5 tips om hur du själv kan kontrollera om din sadel passar din häst. Om du känner dig osäker, kontakta en sakkunnig och ta hjälp. En sadel som inte ligger bra på hästens rygg kan göra stor skada och medföra höga kostnader på sikt. Det är alltid bättre att investera i hästens PREhablitering än REhabilitering, mycket roligare är det också.





Se till att hästen står jämt med sina hovar i en "fyrkant".


Genom att dra med handen under sadeln kan du känna om sadeln ligger an jämnt längs hela ryggen. Det ska inte finnas håligheter eller kännas trögare på något ställe.









Sadeln ska inte dippa framåt eller bakåt.

Den yta du sitter på i sadeln ska vara parallell med golvet. Om du får uppfattningen att din sadel dippar framåt eller bakåt bör du låta en diplomerat kunnig person titta på din sadel.













Vidden är viktig (märk skillnad på vidd och vinkel). En för vid sadel kommer att dippa framåt, en för smal sadel kommer att tippa bakåt. I båda fallen klämmer de hästen och förhindrar en fri rörelse.













Något som ofta missas är kanalens vidd. Den får absolut inte vara smalare än vad hästen rygg kräver, vilket faktiskt är väldigt individuellt. Vissa hästar behöver kanal som är så bred som 6-7 fingrar. Om du är osäker på vilken kanalvidd din häst behöver, ta hjälp en en diplomerat kunnig person.










Vinkeln ska följa bogbladet. Detta är svårt pga att det finns ett fåtal sadlar på marknaden som faktiskt uppfyller detta kravet. Ett fåtal märken tar hästens utveckling i beaktande vid sadeltillverkningen tyvärr. På en vuxen häst bör koppjärnet vara U-format och inte V-format.







Sist, men inte mindre viktigt. Jag ser ofta att man valt att lägga diverse paddar under sadeln. Jag hör till och med att sadelförsäljare sålt en sadel med "tillhörande" pad. Dvs att paden måste ligga under sadeln eftersom sadeln är tillverkad med det i tanke. Detta är absurt. En bra anpassad sadel behöver ingen pad av något slag alls under sig. Det finns såklart tillfällen då en pad kan vara nödvändig, men man bör då veta i vilket syfte man har paden och hur länge den ska användas. Typ av pad är också av vikt. Det finns inte en enda pad på marknaden som kan kompensera för en dåligt anpassad sadel.


Hoppas du känner att fått lite guidning genom detta inlägg. Om du känner dig osäker så kommer jag gärna ut till ditt stall. Du kan också samla ihop ett gäng och boka en föreläsning inom ämnet hästhälsa och sadelutprovning.






Av: Sarah Isaksson

2 855 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page