top of page

Hur påverkas hästen av att äta från hönät?

Nu ska vi snacka lite ätställning eftersom jag ibland ser hästar som står och äter i en högst onaturlig ställning.


Det finns många hästägare som använder hönät för att förlänga hästens tuggtid och för att minska spillet av grovfoder. Hönät i sig kan vara en väldigt god idé i många fall. Men jag ser ibland att man då väljer att placera grovfodret högre upp för att minska risken att hästen ska fastna i nätet.
Är det verkligen bra för hästen att äta ur ett upphöjt hönät?


Hästen är skapad för att beta från marken och dess naturliga ätposition är alltså med nedsänkt huvud. Genom att använda ett upphängt hönät tvingar vi hästen att använda sin kropp onaturligt och på ett olämpligt sätt. Detta kan på lång sikt skapa obalanser och problem i hästkroppen. Dels genom att hästen måste rycka loss grovfodret sidledes, eller högt upp och dels genom att de kan bli ståendes i en felaktig position när den äter. I det vilda äter hästen mestadels från marken, men även från buskar och träd. En varierad ätställning är alltså det bästa. Hästar som går på lösdrift eller är ute mesta delen av dygnet är oftast inte drabbade av dessa spänningar som uppstår när hästen blir "låst" i samma ätposition.


Hästens tänder, länd, överlinje och särskilt halsen blir extra stressade vid de tillfällen där hästen blir tvungen att stå med högt huvud eller rycka grovfodret från sidan (gäller även vid lågt nät).

På grund av den onaturliga ätställningen kommer käkarna att nötas mot varandra i felaktigt läge och riskera att tänderna nöts felaktigt, det skapar också en liten vridning i nacken varje gång en tugga hö ska dras ut. Vilket kan orsaka spänningar i käkarna och nackmusklerna.

Genom att placera grovfodret i en högre position än vad som är normalt för hästen aktiveras inte överlinjen och hästen tvingas sänka ryggen. Detta skapar på sikt spänningar i länd och ryggmuskulatur, underutveckling av viktiga muskelgrupper samt har en negativ påverkan på lederna från käkarna hela vägen bak till svansen. Samtidigt ger det också en svårighet för hästen att lyfta ryggen och fungera korrekt under ridningen.


Se till att din häst får äta i mark/golv höjd när den står länge inne på box för att undvika onödiga problem i framtiden.


Låt också en kunnig Hästfysioterapeut gå igenom din häst med jämna mellanrum för att undvika onödiga spänningar som på sikt kan bli stora problem.

911 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page